Ως γνωστόν, όλοι οι μαθητές, πριν φοιτήσουν στην Β' τάξη του Γενικού Λυκείου, πρέπει να επιλέξουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν. Η επιλογή κατεύθυνσης είναι ένα δίλημμα που απασχολεί αρκετούς μαθητές, καθώς λίγοι είναι απολύτως σίγουροι για το τι θέλουν να κάνουν. Εν ολίγοις, η πλειοψηφία δεν έχει κατασταλάξει, όσον αφορά το γνωστό δίλημμα:
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
Θετική ή Θεωρητική;
Στην Γ' Λυκείου, εφόσον ο μαθητής έχει ακολουθήσει την κατεύθυνση που επιθυμεί, η επιλογή του επιστημονικού πεδίου δεν αποτελεί δύσκολη απόφαση. Με το τρέχον σύστημα, τα επιστημονικά πεδία είναι τέσσερα:
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής
Από τη Θετική κατεύθυνση, η πλειοψηφία των μαθητών συνεχίζει στο 2ο, το 3ο ή το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ από τη Θεωρητική, οι περισσότεροι μαθητές επιλέγουν το 1ο ή το 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Συνοπτικά:
-Στο 1ο Ε.Π. περιλαμβάνονται η ελληνική και οι ξενόγλωσσες Φιλολογίες, η Νομική, η Ψυχολογία, οι Πολιτικές Επιστήμες, η Κοινωνιολογία, τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνικής Εργασίας, Τουρισμού κτλ.
-Στο 2ο Ε.Π. περιλαμβάνονται οι σχολές του Πολυτεχνείου. τα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Βιολογίας, Χημείας, Πληροφορικής, αρκετές Στρατιωτικές Σχολές κτλ.
-Στο 3ο Ε.Π. περιλαμβάνονται η Ιατρική, η Φαρμακευτική, η Οδοντιατρική, η Κτηνιατρική, η Βιολογία, η Γεωπονία, τα παραϊατρικά επαγγέλματα κτλ.
-Στο 4ο Ε.Π. περιλαμβάνονται τα τμήματα Οικονομικών, Πληροφορικής, Στατιστικής, Λογιστικής, Ψηφιακών Μέσων, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κτλ.
*Σημείωση: Οι Επιστήμες Εκπαίδευσης(Παιδαγωγικά Προσχολικής ή Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τ.Ε.Φ.Α.Α κτλ.) καθώς και οι σχολές Θεάτρου, Κιν/φου και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης περιλαμβάνονται σε όλα τα επιστημονικά πεδία.
Ας δούμε λοιπόν τις συμβουλές για την επιλογή κατεύθυνσης και επιστημονικού πεδίου:
1] Δες αναλυτικά τις σχολές στο εκάστοτε Επιστημονικό Πεδίο
Μην επιλέξεις μία κατεύθυνση ή ένα Ε.Π. μόνο βάσει των μαθημάτων που θα εξεταστείς. Φυσικά, αν δεν είσαι καλός σε κάποιο μάθημα, δεν συνιστάται να επιλέξεις ένα Ε.Π. στο οποίο συμπεριλαμβάνεται, αλλά αν θες πάρα πολύ να μπεις σε μία σχολή, προσπάθησε να βελτιωθείς όσο μπορείς στα εξεταζόμενα μαθήματα για τη συγκεκριμένη σχολή.
2] Να έχεις στον νου σου περισσότερες από μία σχολές
Ίσως να έχεις κατασταλάξει στη σχολή που θες να φοιτήσεις. Όμως, θα ήταν καλό να έχεις και ένα Plan B. Τι θα γίνει αν, χτύπα ξύλο, δεν καταφέρεις να συγκεντρώσεις τα απαιτούμενα μόρια; Έχε περισσότερες από μία σχολές του Ε.Π. που θες να επιλέξεις στα σχέδιά σου, για να μην απογοητευτείς σε περίπτωση που έχεις κάποια ατυχία.
3] Μην κοιτάς τον μέσο όρο της βαθμολογίας σου
Το γεγονός ότι μπορεί να έχεις έναν χαμηλό Μ.Ο. δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει. Το σημαντικότερο όλων είναι να μην έχεις κενά στα μαθήματα του Ε.Π. που θες. Άλλωστε, ακόμα και αν όταν δώσεις Πανελλαδικές προσμετράται ο βαθμός του Απολυτηρίου, θυμήσου πως έχουν καταργηθεί σχεδόν όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας στη Γ' Τάξη του Γενικού Λυκείου.
4] Μην σε επηρεάζει ένα μάθημα, αν είσαι πολύ καλός/ή στα υπόλοιπα
Εδώ μιλάμε για το επαγγελματικό σου μέλλον. Αν θες πολύ μια σχολή, μην αποθαρρύνεσαι από ένα μάθημα, στο οποίο δεν είσαι καλός, αν "σκίζεις" στα άλλα τρία. Καλύτερα να κουραστείς λίγο παραπάνω και να ακολουθήσεις το επάγγελμα που εσύ θες.
5] Άκουσε τη γνώμη των γύρω σου, αλλά μην επηρεάζεσαι εύκολα
Φυσικά και θα ακούσεις τη γνώμη των συγγενών και των φίλων σου. Φυσικά και θα την λάβεις υπόψη σου. Αλλά η απόφαση είναι ΔΙΚΗ ΣΟΥ! Είναι δική σου, γιατί εσένα θα επηρεάσει περισσότερο από όλους. Και αν κάνεις μια λάθος επιλογή, εσύ και μόνο εσύ θα υποστείς τις συνέπειες.
Αυτές ήταν οι συμβουλές μας για την επιλογή κατεύθυνσης και επιστημονικού πεδίου. Φροντίστε η απόφασή σας να μην είναι επιπόλαιη, γιατί αφορά το επαγγελματικό σας μέλλον! Ευχαριστούμε που διαβάσατε το σημερινό μας άρθρο! Για όποια απορία έχετε, μπορείτε να αφήσετε ένα σχόλιο και θα είναι χαρά μας να σας βοηθήσουμε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου